Orkestret

Orkestrets sammensætning:
Midtsjællands Kammerorkester består af amatørmusikere fra hele Sjælland og Lolland-Falster. Der er kun strygeinstrumenter i orkestrets faste opstilling. Når der skal spilles værker, der kræver blæsere, bliver de lånt udefra.

Orkestrets historie:
Midtsjællands Kammerorkester blev stiftet i 1965. Det var daværende seminarielektor Aksel Svitzer, der tog initiativet til at etablere et kammerorkester i Haslev.
Derefter har orkestret haft forskellige dirigenter. Men det som har udviklet orkestret til dets nuværende høje standard var 18 år med Lars Grunth som chefkapelmester. Lars var i mange år Tivolis Musikchef, samtidig med, at han beklædte mange vigtige tillidsposter i dansk musikliv. Han var fast dirigent for orkestret fra 1997 frem til sin død i 2015.
Midtsjællands Kammerorkester har siden starten givet utallige koncerter, ikke kun i Danmark, men også i udlandet. De cirka 20 musikglade medlemmer samles til prøve  hver  onsdag. En gang om året afholdes et orkesterseminar over en weekend, hvor der indstuderes flere orkesterværker. Denne weekend er utrolig vigtig for orkesterets udvikling og sammenspil. Der er tid til at få ”luget ud” i unoder og falske toner og ikke mindst at indstudere nyt repertoire og styrke kammeratskabet med bladspil, fælles gåture og mere uforpligtende samvær.
Midtsjællands Kammerorkesters koncertaktivitet er stor for et amatørorkester, idet der typisk indstuderes 4 forskellige koncertprogrammer i løbet af en sæson – og de afsluttes alle med flere offentlige opførelser.
Det er ofte lykkedes for orkestret at skaffe solister af meget høj standard. Med solister i topklasse bliver orkesteret inspireret til at yde sit bedste, og tilsyneladende er glæden over samarbejdet gensidig, for flere af solisterne vender gerne tilbage for at spille sammen med orkestret igen.
Alt dette medfører en forpligtelse for det enkelte medlem til at ofre den nødvendige tid på orkestret, og det betyder, at orkestret er i en stadig musikalsk udvikling, der gavner både sammenspillet og det enkelte orkestermedlem.
I de senere år har Midtsjællands Kammerorkester i samarbejde med kirkekor og organister fra området medvirket i en række korværker. Vi kan nævne Mozarts requiem. Brahms requiem, Messias, Matthæuspassionen, Johannespassionen og Gades Elverskud. Dette samarbejde sætter orkestret meget stor pris på, og det vil fortsætte fremover.
 Midtsjællands Kammerorkester er medlem af Dansk Amatørorkester Samvirke (DAOS)

Orkestrets dirigent,Anders Austad Grunth
Fra efteråret 2017 er vores nye dirigent Anders Austad Grunth. Han tiltræder som dirigent efter at vores dirigent siden april 2016, Svend Kragelund, er fratrådt efter gensidig aftale.

Anders har været violinist i orkestret mellem 2002-2016, fra 2004 som orkestrets koncertmester. I december 2015 og frem til februar 2016 trådte han til som dirigent, og reddede dermed tre planlagte koncerter efter Lars Grunths sygdom og død.

Af personlige årsager kunne Anders Grunth ikke videreføre orkestret på dette tidspunkt. Men nu er han tilbage på podiet – til glæde for os alle!!
Anders Grunth blev i sommeren 2016 kandidat i sang fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og han optræder jævnligt som korsanger og solist i mange forskellige sammenhænge i København og på Sjælland. Anders er fast inventar i kirkekoret i Helligåndskirken på Strøget, som medlem af barbershopkvartetten “Cph Four” og fra efteråret 2017 også som dirigent for Midsjællands Kammerorkester.

Optagelse i orkestret:
Midtsjællands Kammerorkester prøver hver onsdag aften i Næstved musikskoles lokaler i Fensmark. Derudover afholdes det årlige orkesterseminar i en weekend omkring 1. november. Foruden koncertaktiviteterne deltager orkestrets medlemmer som værkstedsorkester for unge dirigentaspiranter og deres instruktører.
Der er ingen egentlig optagelsesprøve, men nye medlemmer kan optages efter en prøveperiode på nogle måneder. Interesserede amatørstrygere kan henvende sig hos orkestrets formand for at aftale nærmere.

Scroll to Top